piątek, 11 kwietnia 2014

Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym

Setny pomysł na risotto, a tysięczny - na przyrządzenie pieczarek. ;) Jeśli tak jak ja jesteście fanami dań szybkich i łatwych, ryżu oraz pieczarek, będziecie zachwyceni.
Przepis za Filozofią smaku.




Składniki (na ok. 4 porcje):
- 250 g ryżu do risotto;
- 300 g pieczarek;
- ok. 1 l. bulionu;
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina (można pominąć);
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżka oliwy;
- trochę natki pietruszki;
- opcjonalnie: 2 łyżki tartego parmezanu;
- 1 - 2 łyżki octu balsamicznego;
- sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
2. Pół minuty później dodajemy ryż, mieszamy, aby ziarenka oblepił tłuszcz i smażymy przez chwilę.
3. Wrzucamy rozmaryn, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje.
4. Kiedy wino zostaje wchłonięte, dodajemy po chochelce bulionu - koniecznie ciepłego! - póki ryż się nie ugotuje. Potrwa to ok. 15 minut.
5. W międzyczasie siekamy pietruszkę, a pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
6. Na patelni rozgrzewamy masło, a gdy się stopi, dodajemy pieczarki. Smażymy, póki nie zmiękną.
7. Pieczarki przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy octem balsamicznym i smażymy jeszcze przez minutkę bądź dwie.
8. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy go z ognia i dodajemy pozostałe masło oraz ser. Mieszamy.
9. Łączymy ryż z pieczarkami, dorzucamy natkę, mieszamy i podajemy.
Smacznego!

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...