czwartek, 6 marca 2014

Wegetariańskie spaghetti z klopsikami

Przez długi czas żywiłam przekonanie, że pastafarianizm jak każda inna prawdziwa religia dyskryminuje jakąś grupę. Tu: wegetarian. Bo czemu wizerunek Latającego Potwora Spaghetti wygląda właśnie tak? Po kie licho te pulpety? Czemu nie jakieś warzywka? Ale potem znalazłam ten przepis i odkryłam, że pulpety czy klopsiki nie muszą być z mięsa. Mogą być z soczewicy. I są pyszne! I wcale się nie rozpadają! Tym samym - tadam! - znalazłam wspaniałą świętą potrawę dla wege pastarafian.




Składniki:
- spaghetti, najlepiej pełnoziarniste (ok. 75 g na jedną porcję);
- ok. 250 g zielonej soczewicy;
- puszka pomidorów;
- 2 cebule;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 jajko;
- 3 łyżki bułki tartej;
- oliwa do smażenia;
- trochę mielonej papryki;
- natka pietruszki;
- trochę tymianku, oregano, bazylii lub przyprawy do dań włoskich (by przyprawić sos);
- sól i pieprz.




1. Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (zajmie nam to mniej więcej pół godziny).
2. W międzyczasie robimy sos. Obieramy jedną cebulę, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Siekamy dwa ząbki czosnku, dodajemy. Podsmażamy, aż cebula będzie złocista.
3. Do cebuli i czosnku dorzucamy pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodajemy zioła, solimy i pieprzymy. Gdy sos będzie gotowy, możemy go potraktować blenderem.
4. Teraz obieramy i kroimy w drobną kostkę drugą cebulę i pozostałe dwa ząbki czosnku, po czym je również wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto.
5. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i dodajemy do cebuli i czosnku. Mieszamy i blendujemy.
6. Do soczewicowej masy dorzucamy jajko, bułkę tartą, paprykę, posiekaną pietruszkę, ewentualnie sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. I formujemy klopsiki.
7. Klopsiki podsmażamy na oliwie, aż ładnie zarumienią się ze wszystkich stron.
8. Makaron! Gotujemy go w lekko osolonej wodzie (możemy też dodać odrobinę oliwy), aż będzie al dente.

Nakładamy makaron na talerze, polewamy go sosem, dodajemy po kilka klopsików - i mamy świetny obiad.
Ramen!


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

4 komentarzy:

  1. Serdecznie zapraszam również do akcji "Wegańska Wielkanoc" na Vegespocie: vegespot.pl/akcje/62/weganska-wielkanoc-2014. Akcja zaczyna się 18.Marca. Można dodawać przepisy archiwalne, ważne tylko aby były wegańskie i dobre na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta wersja spaghetti jest na pewno nie tylko zdrowa, ale również smaczna:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Koniecznie do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...