poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zupa czosnkowa z makaronem

Idealna zupa na zimę, gęsta i bardzo, bardzo rozgrzewająca. Przepis na nią znalazłam w książeczce Dania wegetariańskie (oprac.: Tanja Schindler).




Składniki (na ok. 3 porcje):
- 10 ząbków czosnku;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka mielonej papryki (w oryginale słodkiej, ale ja często daję ostrą);
- ok. 75 ml białego wina;
- 1 pęczek natki;
- ok. 0,75 ml bulionu (lub wody);
- ok. 100 g makaronu (np. nitek);
- sól i czarny pieprz do smaku.

1. Czosnek obieramy i siekamy.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę, dusimy na niej czosnek, dodajemy paprykę i zalewamy winem.
3. Drobno siekamy natkę pietruszki i dodajemy do garnka.
4. Wlewamy bulion.
5. Dodajemy makaron. Gotujemy go przez mniej więcej 10 minut (na średnim ogniu).
6. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem - i gotowe!

Zajadamy ze świeżym pieczywem.


1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...