poniedziałek, 20 stycznia 2014

Patison w cieście

Z niecierpliwością czekam, aż znowu będzie sezon na patisony, bo ten przepis jest fantastyczny! Znalazłam go tutaj.




Składniki:
- 1 średni patison;
- 4 jajka;
- 1 szklanka wody;
- 8 łyżek mąki kukurydzianej;
- sól i pieprz do smaku;
- olej do smażenia.




1. Patisona myjemy, obieramy (miłej zabawy) i kroimy na plasterki grubości mniej więcej pół centymetra.
2. Z pozostałych składników robimy ciasto (wrzucamy do miski, mieszamy i jest!).
3. Plastry patisona zanurzamy w cieście i smażymy na złoto.




Ponieważ tak przyrządzone patisony są daniem delikatnym i łagodnym (choć to zależy, jak je przyprawimy), świetnie pasują z wyrazistymi dodatkami. Na przykład z puree ziemniaczanym z wasabi. Delicje!

2 komentarzy:

  1. jak ja dawno nie jadłam patisona:) wygląda pysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. I jest pyszny, zaręczam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...