środa, 15 stycznia 2014

Czerwona soczewica po pakistańsku z ziemniakami

Jesienią i zimą zajadam się soczewicą na tysiąc jeden sposobów. :) Ten przepis znalazłam na Food Porn Vegan Style - jest prosty i wygodny, bo ze składników, które ostatnio zawsze mam w domu.
Jeśli lubicie jedzenie aromatyczne i rozgrzewające, to serdecznie Wam go polecam.




Składniki (na 2 porcje):
- kilka ziemniaków (tak ze 4, jeśli średniej wielkości);
- ok. 0,75 szklanki czerwonej soczewicy;
- 1 duża cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 listki laurowe;
- trochę ostrej papryczki (jakiej? jaką tam macie; ile? żeby było ostro, ale jadalnie);
- 1 łyżeczka mielonego imbiru;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1 łyżeczka curry;
- 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej cayenne);
- sól i pieprz do smaku;
- bulion warzywny (albo woda) do gotowania soczewicy;
- oliwa albo olej do smażenia.




1. Soczewicę gotujemy w bulionie albo w wodzie. Ziemniaki zresztą też (osobno, w lekko osolonej wodzie).
2. Czosnek i cebulę siekamy, ziemniaki kroimy w niewielką kostkę (o ile nie zrobiliśmy tego wcześniej).
3. Rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy liście laurowe. I paprykę. I przyprawy.
4. Smażymy kilka minut, po czym dorzucamy ugotowaną soczewicę.
5. Kiedy z soczewicy zrobi się papka, dodajemy ziemniaki.
Kilka minut później obiad jest gotowy!


0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...