wtorek, 21 stycznia 2014

Chlebek kukurydziany

Świetny "chleb awaryjny", kiedy trzeba w miarę szybko wyczarować pieczywo (a sklepowe to nie to), ale też fantastyczny chlebek imprezowy, do podjadania z dipami, pastami, serkami.
Przepis za Smakowitym chlebem.




Składniki (na 1 niewielką keksówkę):
- 250 g mąki pszennej (typ 650);
- 250 g mąki kukurydzianej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki cukru;
- 300 ml mleka;
- 2 jajka;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżeczka startego imbiru.




1. Masło roztapiamy.
2. Do miseczki wbijamy jajka, bełtamy je i mieszamy z mlekiem.
3. Łączymy masło z mlekiem i jajkami.
4. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy.
5. Do mąki wlewamy mleko z masłem i jajkami. Mieszamy ciasto, póki składniki się nie połączą, pod koniec dodając imbir.
6. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy ciasto i wyrównujemy wierzch łyżką.
7. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do suchego patyczka).

2 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...