wtorek, 17 grudnia 2013

Nalewka z aronii

Korci mnie. Korci, żeby tę nalewkę przygotować ponownie, tym razem z tej aronii, która już od kilku ładnych tygodni mrozi się w chłodniejszych rejonach mojej lodówki. Bo nalewka z aronii to zdecydowanie najsmaczniejsza nalewka, jaką zrobiłam dotąd.




Składniki:
- 5 szklanek aronii;
- 2,5 szklanki cukru;
- kawałek wanilii (2 - 3 cm);
- 3 goździki;
- 0,5 l wódki (u mnie żytnia.




1. Aronię wstawiamy na noc do zamrażalnika, żeby przemarzła.
2. Przemarzniętą aronię, cukier, wanilię i goździki wrzucamy do słoja.
3. Zalewamy wódką.
4. Wstrząsamy słojem i odstawiamy w bezpieczne miejsce na co najmniej 2 - 3 tygodnie. Jeśli w tym czasie cukier nie rozpuści się całkowicie, lepiej poczekać, aż tak się stanie. Cierpliwość zostanie nagrodzona. ;)
5. Nalewkę przefiltrowujemy i przelewamy do butelki.






0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...