piątek, 27 grudnia 2013

Kokosanki

Niewiele jest słodkości prostszych do wykonania. Poza tym te kokosanki wyglądają uroczo, są smacznie kokosowo-mleczne i mniej niezdrowe niż większość słodyczy.
Przepis znalazłam na blogu Powiedz dietom NIE!




Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych;
- 1/3 szklanki mąki pszennej (jeśli chcecie, żeby było zdrowiej, użyjcie pełnoziarnistej);
- 3/4 szklanki mleka;
- kilka kropli aromatu waniliowego;
- 1 łyżka cukru trzcinowego;
- 2 łyżki syropu z agawy (albo czegoś innego na osłodę, można też po prostu dać więcej cukru).




1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Powinniśmy uzyskać gęstą masę.
2. Z masy formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
3. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, aż uzyskają złoty kolor.






2 komentarzy:

  1. Mmm, uwielbiam kokosanki :)
    ---
    takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Ci się to udaje, że ich nie palisz w piekarniku? Ja mam zawsze taki problem z wiórkami...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...