czwartek, 5 grudnia 2013

Curry z kaszą jaglaną i soczewicą

Ostatnio bardzo często przyrządzam curry, bo co jest lepszego na deszcz, wiatr, śnieg? To akurat curry jest z gotową pastą curry (żółtą), gotowych rzeczy co prawda nie polecam, ale nie da się ukryć, że czasami bywają przydatne.

Kasza jaglana w curry? Świetny pomysł, mówię Wam.

Przepis mam ze Zdrowej Kuchni Sowy.




Składniki (na ok. 2 porcje):
- 4 łyżki soczewicy zielonej bądź brązowej;
- 4 łyżki kaszy jaglanej;
- pół papryki;
- kilka pieczarek;
- cebula;
- olej;
- 2 - 3 łyżki pasty curry;
- mleczko kokosowe;
- trochę mielonego curry (można pominąć);
- trochę chili mielonego lub mała suszona papryczka;
- trochę majeranku;
- trochę mielonego kminku (albo kuminu);
- trochę kolendry mielonej lub ziaren (i opcjonalnie świeżej, do podania);
- sól.

1. Kaszę przepłukujemy wrzątkiem, a potem wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu, aż będzie gotowa. Zajmie nam to około kwadransa.
2. W drugim garnku gotujemy soczewicę z odrobiną majeranku, kminku, kolendry i soli. Zajmie nam to około pół godziny. Wody z gotowania nie odlewamy.
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone w podobnie drobną kostkę pieczarki i paprykę, i dusimy chwilę, po czym dodajemy pastę curry, mielone curry i chili.
4. Do cebuli z pieczarkami, papryką, curry i chili dodajemy ugotowaną soczewicę. Wlewamy trochę wody z gotowania, tyle, żeby potrawa miała odpowiednią konsystencję ("odpowiednia" znaczy: "taka, jaką my uważamy za odpowiednią" ;)).
5. Przez kilka minut dusimy soczewicę wraz z pieczarkami, papryką itp. Potem dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i mleczko kokosowe (mleczka tyle, żeby a) potrawa miała konsystencję - jaką? - odpowiednią! i b) żeby mleczko nie zdominowało smakowo całości).
I podajemy. Na przykład posypane posiekaną świeżą kolendrą.


2 komentarzy:

  1. kmin albo kumin, jasne, nie ma zadnej różnicy :) a do ciasta cynamon albo oregano, tez wyjdzie na to samo, right?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...