sobota, 2 listopada 2013

Risotto z papryką

Bardzo lubię wszelkiego typu risotto, bo robi się je szybko, łatwo i niemalże z czegokolwiek. ;) A że ostatnio miałam pod ręką paprykę, to wypróbowałam ten przepis. I polecam. :)




Składniki:
- ok. 350 g ryżu do risotto;
- ok. 700 ml bulionu (lub po prostu woda, najważniejsze, żeby płyn był ciepły);
- ok. 0,3 szklanki białego wytrawnego wina;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 czerwone papryki;
- sól i pieprz do smaku;
- tłuszcz do smażenia;
- trochę świeżej natki pietruszki (lub kolendry);
- trochę tartego parmezanu do posypania (pominęłam).

1. Cebulę i czosnek siekamy, i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
2. Paprykę kroimy (na przykład w paseczki, wtedy będzie się ładnie prezentować) i dodajemy do czosnku i cebuli wtedy, gdy cebula już się zeszkli.
3. Jakieś 2 minuty później dodajemy ryż. Mieszamy, mieszamy, mieszamy.
4. Kiedy ryż stanie się przezroczysty, wlewamy wino. Mieszamy, mieszamy, mieszamy.
5. Kiedy wino odparuje, wlewamy bulion lub wodę, nie za dużo, ryż i warzywa nie mają w tym pływać, ale ryż ma mieć w czym się gotować. Płyn będzie się wchłaniał, wtedy ponownie dolewamy go trochę. Robimy to dopóty, dopóki ryż się nie zmięknie.
6. Kiedy ryż jest ugotowany, wtedy nasze risotto jest już prawie gotowe. Zdejmujemy je z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną pietruszkę (lub kolendrę), mieszamy.
Już na talerzu posypujemy danie startym parmezanem. Albo nie. :)

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...