czwartek, 7 listopada 2013

Curry z pieczarek

Mamusiu, jakie pyszności!
Przepis stąd.




Składniki:
- olej do smażenia;
- 400 g krojonych pomidorów (z puszki);
- ok. 6 kubków krojonych pieczarek;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- pół łyżeczki nasion kuminu;
- kilka ziaren czarnego pieprzu;
- 4 ziarna kardamonu;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- ćwierć łyżeczki kurkumy;
- pół łyżeczki garam masala;
- 1 zielone chili (albo inne chili);
- 1 łyżeczka mielonego imbiru;
- trochę soli;
- ewentualnie świeża kolendra do podania.


Krok 1.


1. W naczyniu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieprz, kardamon, nasiona kuminu i kurkumę.


Krok 2.


2. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy kilka minut, aż się zarumieni.


Krok 3.


3. Dodajemy mielony kumin, garam masala i mieloną kolendrę. Smażymy kolejne 2 minuty.


Krok 4.


4. Najwyższy czas dodać posiekane chili, imbir i czosnek. Smażymy następne 2 minuty.


Krok 5.


5. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy szczyptą soli. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień.


Krok 6.


6.  Po pięciu minutach gotowania na małym ogniu dodajemy pieczarki. I gotujemy wszystko dalej przez kolejne 10 minut, najlepiej pod przykryciem.





Curry jest gotowe wtedy, kiedy pieczarki są już miękkie.

Podajemy z ryżem. Możemy nasze curry posypać siekaną świeżą kolendrą.

2 komentarzy:

  1. Pyszne! U mnie dziś na blogu również curry, uwielbiam je ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczny pomysł:) bardzo lubię tę przyprawę, chyba obok czosnku stosuje ją najczęściej

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...