piątek, 25 października 2013

Purée z wasabi

Jem mało ziemniaków, na pewno znacznie mniej, niż przeciętny Polak, bo po latach karmienia w rodzinnym domu, gdzie do obiadu prawie zawsze musiały być ziemniaki, wolę zamiast nich ugotować ryż czy kaszę. A ziemniaki, jeśli już, zjadam jak każde inne warzywo, czyli jako składnik dania a nie jako dodatek. Ale gdy zobaczyłam ten przepis na purée - z wasabi! - nie mogłam się powstrzymać, żeby go nie wypróbować. Purée okazało się być fantastyczne. Świetnie pasuje do dań raczej łagodnych, delikatnych w smaku. Na przykład do patisona w cieście.




Składniki (na 2 porcje):
- 2 ziemniaki średniej wielkości;
- pół szklanki mleka;
- 1 łyżka masła;
- płaska łyżeczka soli morskiej;
- wasabi; jego ilość zależy od jego ostrości i tego, jak ostre purée chcecie uzyskać.




1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
2. Do miski wkładamy ziemniaki, dodajemy masło, wlewamy mleko i traktujemy tłuczkiem, aż uzyskamy gładką, kremową masę. Pod koniec dodajemy wasabi.

Smacznego. :)

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...