wtorek, 15 października 2013

Makaron alla crudaiola

Makaron z surowymi warzywami to danie typowo letnie, ale może jeszcze zdarzy nam się ciepły dzień, taki, w którym ma się ochotę na coś lekkiego i świeżego, nie wymagającego spędzania godzin w kuchni. A jeśli nie zdarzy się, to cóż - za rok znowu będzie lato. :)
Przepis znalazłam na Filozofii smaku.




Składniki (na 4 porcje):
- 400 g makaronu;
- ok. 250 g pomidorków koktajlowych;
- 1 zielona papryka lub... jedna papryczka chili, jak u mnie;
- 1 łyżeczka kaparów;
- garść listków bazylii;
- 1 duży ząbek czosnku;
- 125 ml oliwy;
- szczypta oregano.

1. Pomidorki przekrawamy na pół, paprykę kroimy w paski, a kapary siekamy (jeśli nam się chce).
2. Warzywa wrzucamy do miseczki, zalewamy oliwą i dodajemy oregano, drobno posiekany czosnek i porwane listki bazylii.
3. Przykrywamy wszystko i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
4. Makaron gotujemy tak jak zawsze, czyli al dente w lekko osolonej wodzie. Potem odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą.
5. Makaron dodajemy do oliwnego sosu z warzywami i delikatnie mieszamy.
Nakładamy na talerze i zajadamy się ze smakiem. Lekkie wino mile widziane. :)

1 komentarzy:

  1. Makaron i warzywa, pycha, zjadłabym właśnie na kolację, w lidlu ma być teraz tydzień włoski i pyszne makarony, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...