czwartek, 17 października 2013

Czerwona fasola w stylu burrito

Danie z tych bardzo prostych i bardzo sycących. A jeśli użyjemy fasoli z puszki, to i błyskawicznych.
Fasola, groch, soczewica - jesienią i zimą cenię je szczególnie.
Przepis za Passionfruit.




Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (lub odpowiadająca jej ilość gotowanej fasoli);
- 1 duża cebula;
- 1 lub 2 ząbki czosnku;
- pół łyżeczki kuminu;
- chili świeże, suszone lub mielone, tyle ile lubimy;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub trochę pomidorów z puszki;
- sól i pieprz do smaku;
- olej.

1. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
2. Dodajemy odcedzoną fasolę i przyprawy, a chwilę później - pomidory lub koncentrat. Mieszamy.
3. Dusimy wszystko przez mniej więcej 10 minut.

Podajemy niekoniecznie z tortillą. :) Ja zazwyczaj przegryzam taką fasolę chlebem, ale równie dobrze możemy podać do niej ryż.

2 komentarzy:

  1. Ja akurat z czosnkiem to jade po zewnetrznej (cala glowka) pomidorow tez zreszta i do tego 2 papryczki baaaaaaaaaaaardzo pikantne (scotch bonet) - pycha, dobrze, ze dobry przepis ujzal swiatlo dzienne. pozdrawiam KL

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak, to bardzo wdzięczne danie do kastomizacji. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...