niedziela, 1 września 2013

Szczawiowa

Co tu dużo pisać? Zupa szczawiowa to klasyka. Przygotowując tę klasykę luźno opierałam się na przepisie z bloga Strawberries from Poland.




Składniki:
- duży pęczek szczawiu;
- mała cebula;
- 1 ziemniak;
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler (korzeń i/lub nać);
- sól i pieprz do smaku;
- oliwa do smażenia;
- jajka na twardo (do podania).

1. Szczaw bardzo dokładnie myjemy i dusimy na rozgrzanej oliwie.
2. W garnku też rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli.
3. Czyścimy włoszczyznę, kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Obieramy ziemniaka, także kroimy w drobną kostkę i także dorzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą (ok. 1 l), przyprawiamy i gotujemy niespiesznie.
4. Do warzyw dodajemy duszony szczaw (powinien mieć zgniłozielony kolor). Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
5. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę.
Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.


0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...