czwartek, 1 sierpnia 2013

Ryż z pomidorami po indyjsku

Ryż z pomidorami - i z czarnuszką!

Ponieważ składniki potrzebne do przygotowania takiego ryżu prawie zawsze mam w domu, ten przepis traktuję jako deskę ratunkową w sytuacji, gdy nie mam kompletnie pomysłu na obiad albo czasu na zakupy. Zwłaszcza, że samo danie bardzo mi smakuje, w dużej mierze ciężki czarnuszce, którą bardzo lubię, a jem rzadko i niemal wyłącznie jako dodatek do chleba (znaczy się, jem chleb przyprawiony czarnuszką, a nie posypany nią ;)).
Przepis znalazłam swego czasu u Mirabelki.




Składniki (na ok. 3 porcje):
- 200 g ryżu, najlepiej basmati;
- trochę masła do smażenia, najlepiej klarowanego;
- 1 cebula;
- 2 świeże pomidory lub poza sezonem - 1 puszka;
- pół łyżeczki nasion czarnuszki;
- pół łyżeczki startego / mielonego imbiru;
- 1 ząbek czosnku;
- pół łyżeczki kurkumy;
- pół łyżeczki mielonego chili;
- szczypta soli.

1. Cebulę kroimy w plasterki, pomidory - w małą kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
2. W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę. Na złoto.
3. Dodajemy przyprawy: czarnuszkę, kurkumę, imbir, chili, sól i czosnek. Mieszamy dokładnie.
4. Wrzucamy pomidory. Jeśli używamy tych z puszki, wlewamy też sok, a jeśli świeżych - w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość kilka minut.
5. Wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie.
6. Wlewamy wodę (ok. 300 ml), mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, póki ryż nie stanie się miękki. Woda powinna zostać całkowicie wchłonięta (jeśli jednak tak się nie dzieje, po prostu odparowujemy jej nadmiar).


0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...