sobota, 17 sierpnia 2013

Ryż z owocami z Kaszmiru

Jeszcze jeden przepis z Kulinarnego Atlasu Świata, tym razem inspirowany Indiami. "Inspirowany" to dobre słowo, bo tak naprawdę nie ma w nim "owoców z Kaszmiru", a po prostu mieszanka owoców z puszki. Ale co tam! Jest łatwo, lekko, rześko i delikatnie słodko - świetny obiad na lato. Albo na zimę, kiedy tęsknimy za owocami.




Składniki:
- 2 szklanki ryżu, najlepiej basmati;
- 2 szklanki mleka;
- 1 puszka mieszanych owoców;
- pół łyżeczki ziaren kuminu;
- 3 goździki;
- kawałek cynamonu;
- 3 ziarna kardamonu;
- 1 listek laurowy;
- 2 łyżki ghee lub oleju;
- 1 łyżeczka cukru;
- szczypta soli;
- opcjonalnie: płatki róży, do podania.




1. Ryż płuczemy, zalewamy świeżą wodą i odstawiamy na 15 - 20 minut. Potem osączamy.
2. Do mleka sypiemy cukier i szczyptę soli, mieszamy.
3. Na głębokiej patelni albo w garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy kumin, cynamon, liść laurowy, kardamon i goździki, i podsmażamy przez chwilę.
4. Dodajemy ryż, smażymy chwilę.
5. 2 minuty później wlewamy mleko i pół szklanki wody.
6. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię bądź garnek i gotujemy, póki ryż nie stanie się miękki (ale nie powinien się posklejać!).
7. Do ugotowanego, gorącego ryżu wrzucamy owoce z puszki, mieszamy wszystko i od razu podajemy.


0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...