piątek, 9 sierpnia 2013

Ryż z orzeszkami ziemnymi i rozmarynem

Odkąd mam w doniczce piękny rozmaryn, a w owadzim sklepie odkryłam orzeszki ziemne niesolone, jestem wielką fanką takiego właśnie ryżu - z orzeszkami ziemnymi i rozmarynem. :)
Przepis znalazłam na blogu Co na wege obiad.




Składniki: (na 2 porcje):
- ok. 200 g ryżu, najlepiej basmati;
- 2 cebule lub biała część pora;
- garść orzeszków ziemnych, najlepiej niesolonych;
- pół łyżeczki kurkumy;
- kawałek gałązki świeżego rozmarynu;
- trochę sosu sojowego;
- opcjonalnie: odrobina chili;
- olej do smażenia;
- ewentualnie sól i pieprz do smaku.




1. Ryż namaczamy przez co najmniej 30 minut, płuczemy i zostawiamy na sitku, żeby dobrze odciekł.
2. Rozgrzewamy olej, kroimy w plasterki nasze cebule lub pora i podsmażamy.
3. Kiedy cebula stanie się szklista, dosypujemy kurkumę (możemy też sypnąć trochę soli). Mieszamy dokładnie.
4. Dodajemy ryż i smażymy, mieszając, póki nie stanie się szklisty. Wtedy sypiemy orzeszki i wlewamy wodę (tyle, żeby sięgała tuż ponad poziom ryżu).
5. Zmniejszamy ogień i gotujemy, póki ryż nie zmięknie. Jeśli woda wyparuje wcześniej, dolewamy trochę nowej.
6. Dodajemy rozmaryn, skrapiamy sosem sojowym, dorzucamy szczyptę chili, mieszamy wszystko i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Odparowujemy resztę wody - i możemy jeść!


0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...