czwartek, 29 sierpnia 2013

Ryż z kabaczkiem w ostrym pomidorowo-kokosowym sosie

O, proszę Państwa, takie fusion - znaleźć przepis na Majanowym pieczeniu, przepis z Karaibów, wprowadzić jedną zasadniczą zmianę, mianowicie wzbogacić go o indonezyjski sos sambal oelek (bo już od tak dawna smętnie stał w szafce...) i podać z ryżem jaśminowym jako danie pseudo-tajskie. ;) Dziwnie i mało sensownie to brzmi, ale najważniejsze, że obiad wyszedł pyszny!




Składniki:
- 1 niezbyt duży kabaczek (można spróbować zastąpić cukinią lub patisonem);
- 1 puszka pomidorów krojonych (można zastąpić świeżymi pomidorami, uprzednio mocno podduszonymi i rozdrobnionymi);
- ok. 30 g mąki, polecam kukurydzianą;
- 450 ml mleczka kokosowego;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- łyżka lub dwie sosu sambal oelek (ilość zależy od naszego upodobania do ostrości; można zastąpić jakąś ostrą papryką);
- oliwa do smażenia;
- troszkę świeżej kolendry (można pominąć lub zastąpić pietruszką);
- troszkę selera naciowego (też w ostateczności można pominąć);
- ewentualnie sól i pieprz do smaku;
- ryż do podania, polecam jaśminowy (75 g na osobę).

1. Kabaczka obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Jedną cebulę kroimy w piórka.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podsmażamy chwilę, po czym dorzucamy kabaczka i cebulę. Dajemy warzywom czas, aby zmiękły. Możemy je posolić i popieprzyć.
3. Siekamy drugą cebulę, seler i ewentualnie paprykę.
4. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy to, co przed chwilą posiekaliśmy.
5. Siekamy kolendrę, dorzucamy do garnka, dodajemy też pomidory i sambal oelek. Posypujemy mąką.
6. 4 minuty później lejemy mleczko i gotujemy, póki sos nie zgęstnieje. Zajmie to około 15 minut.
7. Gotowym sosem zalewamy warzywa na patelni, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
8. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
I oto obiad gotowy.


1 komentarzy:

  1. Pomidor i kokos? Ciekawie ;) Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...