środa, 7 sierpnia 2013

Muffinki z ricottą i czekoladą

Muffinki jak muffinki - proste i szybkie. Dzięki serkowi ricotta inne niż zazwyczaj. Dzięki czekoladzie - obowiązkowo pyszne.
Przepis za Arabeską.




Składniki (na ok. 12 muffinek):
- 200 g mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 130 g cukru;
- 150 g sera ricotta;
- 1 jajko;
- 75 ml oleju;
- 50 - 100 g czekolady, najlepiej gorzkiej, na przykład w formie czekoladowych groszków;
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.




1. W jednej misce łączymy mokre składniki, w drugiej dokładnie mieszamy suche.
2. Zawartość jednej miski przekładamy do drugiej, wrzucamy czekoladę i mieszamy, póki wszystkie składniki się nie połączą.
3. Nakładamy ciasto do foremek / papilotek (lepiej nie tak czubato, jak u mnie, bo wtedy babeczki ładniej wyglądają po wyrośnięciu).
4. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do suchego patyczka).

Do kawy - pyyycha!

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...