poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Kabaczek faszerowany kaszą gryczaną

Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami kabaczka, takiego nieprzesadnie wyrośniętego, z jeszcze niezdrewniałą skórką, to nie zastanawiajcie się długo - faszerujcie! Podobnie możecie postąpić z cukinią lub patisonami, każde z nich późnym latem smakuje wybornie.

Przepis, na którym się opieram, znalazłam rok temu w Ziołowym Zakątku. Ma tylko jeden, mały minus, mianowicie za każdym razem farszu wychodzi nieco więcej, niż potrzeba.




Składniki:
- 1 dość duży kabaczek lub 2 - 4 mniejsze (lub 2 - 4 cukinie, lub podobna ilość patisonów);
- 125 g kaszy gryczanej;
- cebula;
- ok. 200 g pomidorów z puszki (lub kilka świeżych, podduszonych);
- 1 mała suszona papryczka chili (lub trochę chili mielonego);
- sól i pieprz do smaku;
- coś do smażenia;
- opcjonalnie: trochę świeżej lub suszonej bazylii;
- opcjonalnie: trochę sera (w oryginale miękki serek kozi, u mnie plasterki żółtego).




1. Zaczynamy od posiekania cebuli.
2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli, dorzucamy kaszę gryczaną.
3. Kaszę przez chwilę podprażamy na patelni, potem zalewamy wodą (ok. 500 ml), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.
4. Kabaczka (lub cukinie, lub patisony) myjemy, odkrawamy końcówki i przekrawamy na pół. Łyżką wydrążamy miąższ.
5. Kasza gryczana ugotowana? Odparowujemy nadmiar wody, dodajemy pomidory, miąższ z kabaczka (posiekany), chili i przyprawy. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
6. Napełniamy nasze wydrążone warzywko farszem. Wierzch możemy posypać startym serem lub przykryć niewielkimi plasterkami.
7. Zapiekamy w mniej więcej 180 stopniach do czasu, aż - no tak! - aż kabaczek będzie gotowy. Ja stan gotowości poznaję po tym, że warzywko wygląda na lekko wysuszone. Trwa to ok. 40 - 50 minut (w przypadku kabaczka już dość dużego).


Faszerowany patison + grillowane warzywa + raita = pyszności :)


0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...