piątek, 16 sierpnia 2013

Babeczki z Nutellą

To zdecydowanie nie jest zdrowe jedzenie (wbrew temu, co chciałaby nam w swoich reklamach wmówić Nutella), ale co zrobić, czasami trzeba zjeść coś niezdrowego. :)
Przepis za Moimi Wypiekami.




Składniki (na ok. 12 babeczek):
- ok. 140 g miękkiego masła;
- ok. 0,75 szklanki cukru (u mnie nieco mniej, w tym część zwykłego cukru zastąpiłam cukrem waniliowym);
- 3 jajka;
- 1,75 szklanki mąki pszennej;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- ok. 2 łyżeczki Nutelli na jedną babeczkę, razem mniej więcej pół szklanki.




1. Masło ucieramy na puszystą masę. Możemy użyć miksera, jeśli mamy, a jeśli nie mamy, to wystarczy nam drewniana łyżka.
2. Wciąż ucierając, dodajemy cukier.
3. Wciąż ucierając, wbijamy po jajku: pierwsze jajko, ucieramy, drugie jajko, ucieramy, trzecie jajko, ucieramy...
4. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. I zgadnijcie co? Ucieramy dalej!
5. Uff, koniec ucierania. ;)
6. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki, do 2/3 wysokości. Na każdą porcję ciasta nakładamy dwie łyżeczki Nutelli i patyczkiem robimy z niej esy-floresy. Chodzi nie tylko o efekt estetyczny, ale też o to, aby Nutellę nieco rozsmarować, bo jeśli teraz zostawimy jej w jakimś miejscu za grubo, to już na gotowej babeczce będzie nam się kruszyć.
7. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut, do suchego patyczka (oczywiście patyczek ma pozostać suchy po wbiciu w ciasto, nie w Nutellę).
Czekamy, aż babeczki przestygną i zajadamy się ze smakiem. :)

2 komentarzy:

  1. Właśnie tak smakuje szczęście!

    OdpowiedzUsuń
  2. A co. Nie zawsze musi być zdrowo, zwlaszcza gdy jest tak pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...