sobota, 6 lipca 2013

Twaróg zapiekany z miętą

Mięta to zdecydowanie mój ulubiony chwast. ;) To wysiewałam ją prosto do ogródka, to sadziłam już wyrośniętą; rosła ładnie do zimy, potem znikała na dobre. Ale w końcu zadomowiła się i w tym roku, po wykopaniu młodych roślinek z miejsc niepożądanych i przesadzeniu w miejsca pożądane, mam kilka ładnych, małych krzaczków mięty. Kiedy zbiera się listki, pachną obłędnie.
Ten prosty obiad też pachnie niczego sobie. ;)
Przepis - za Zieleniną.




Składniki (na 2 porcje):
- 250 g twarogu;
- 1 jajko;
- sól i pieprz wedle uznania;
- duża garść świeżej mięty.

1. Do miski wrzucamy twaróg, wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz, i dokładnie mieszamy.
2. Miętę dokładnie myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy do sera, znowu mieszamy.
3. Wszystko przekładamy do naczyń żaroodpornych i zapiekamy przez pół godziny (aż wierzch zacznie się przypiekać) w temperaturze 200 stopni.
Zajadamy z chlebem, przegryzając sałatą.


5 komentarzy:

  1. Brzmi smakowicie, ale powiedz tylko, czy nie wychodzi suche po zapieczeniu? I jakiego twarogu używasz? (tłustego?)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciekawy przepis, chętnie bym skosztowała ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam dokładnie takie samo zdanie o mięcie :) Chwast, ale jaki dobry ! Chętnie dowiem się również jakiego twarożku uzywasz, pomysł bardzo fajny, ale ja chyba potrzebowałabym odrobiny jogurtu na wierzch :) Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł:) jakoś nie używam za dużo mięty w kuchni, nie przepadam za jej smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. @Asieńka, nie, nie wychodzi suche, przynajmniej jak na mój gust, bo trochę się faktycznie wysusza.
    @Asieńka i @navynut, jak dotąd (robiłam taki ser kilka razy) kupowałam w sklepie pierwszy lepszy twaróg półtłusty lub tłusty (raczej ten drugi), po prostu.
    @navynut, nikt Ci nie zabroni dodać jogurtu. ;) Ja za to daję kosmiczną ilość pieprzu. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...