piątek, 19 lipca 2013

Muffinki z owocami lata

Lubicie wiśnie? A może wolicie jagody? Albo macie własne porzeczki? Nieważne, do tych muffinek nadadzą się każde drobne, lekko kwaskowe owoce. W oryginalnym przepisie (źródło papierowe - gazetowe, tytułu niestety nie pamiętam) były to jagody, ja natomiast piekłam te babeczki raz z wiśniami, raz z czarnymi porzeczkami i za każdym razem wyszły pysznie.


Muffinki z wiśniami z maminego ogródka


Składniki (na ok. 12 babeczek):
- 1,25 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0,25 szklanki cukru (daj więcej, jeśli wolisz słodsze muffinki);
- 0,75 szklanki mleka;
- 3 łyżki oleju;
- 1 duże jajko;
- 0,75 szklanki owoców (jagód, porzeczek lub wiśni pozbawionych pestek).

1. Owoce czyścimy, pozbawiamy pestek, jeśli jest taka potrzeba i zostawiamy do osuszenia.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
3. Do jednej miski sypiemy suche składniki, tzn. mąkę, proszek do pieczenia i cukier, do drugiej - wlewamy mleko i olej, i wbijamy jajko. Zawartość jednej i drugiej miski dokładnie mieszamy.
4. Zawartość "płynnej" miski przelewamy do suchej, mieszamy tylko do połączenia się składników (tak, grudki są fajne). Dodajemy owoce, mieszamy krótko.
5. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki.
6. Pieczemy ok. 15-20 minut, do suchego patyczka.


Kwaśnie, no właśnie

4 komentarzy:

  1. Można powiedzieć więc śmiało- Letnie muffiny!
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. male słodkie cudeńka ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jutro piekę muffiny, tylko użyję czereśni. Pozdrawiam:)

    http://backtaste.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...