czwartek, 4 lipca 2013

Kasza manna na brzoskwiniach

Bóg umarł, ale jest kaszka manna. Bez niej moje życie byłoby zdecydowanie mniej słodkie. ;)
A jeśli do tego są brzoskwinie i cukier waniliowy - i likier kawowy - to naprawdę czego chcieć więcej!




Składniki (ma 1 porcję):
- pół szklanki kaszy manny;
- 1 szklanka mleka;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1 brzoskwinia (u mnie 2 połówki z puszki), albo więcej :).
Jeśli lubicie kaszę mannę na gęsto, dajcie więcej kaszki. :)

1. Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy na dno pucharka / miseczki / szklanki / co tam mamy.
2. Do garnuszka lejemy mleko, do mleka sypiemy cukier.
3. Podgrzewamy mleko, mieszając od czasu do czasu, a gdy jest już ciepłe, wąską strużką sypiemy kaszkę, najlepiej nie przerywając mieszania.
4. Mieszamy, mieszamy, mieszamy, żeby nie było grudek. A mleko podgrzewa się i podgrzewa. A kaszka gęstnieje.
5. Chlup! Lejemy kaszkę do pucharka, zalewając brzoskwinie. Cały myk polega na tym, żeby przelać kaszkę w momencie, gdy jest już gotowa, ale jeszcze dość płynna, tak, aby na dobre zgęstniała w pucharku. Im gęstszą kaszkę lubimy, tym trudniej utrafić w ten moment.
Ot i to wszystko. :)


2 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...