sobota, 20 lipca 2013

Francuski chłodnik truskawkowy z cydrem

Gorąco? Na upały nie ma nic lepszego niż chłodnik! Ta słodka, gęsta zupa na zimno przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom truskawek, ale jestem pewna, że nie tylko. Jedyną jej wadą jest to, że trzeba odżałować sporo cydru - ale warto, naprawdę.
Taki chłodnik, choć w przygotowaniu jest banalnie prosty, robi eleganckie, wręcz wykwintne wrażenie. Jeśli więc chcecie popisać się przed dziewczyną, narzeczonym, teściami, kimkolwiek, to podanie im takiej zupki jest niezłym pomysłem.




Składniki:
- 0,5 kg truskawek;
- 80 - 90 g cukru pudru;
- ok. 400 ml wytrawnego cydru;
- szczypta cynamonu;
- szczypta imbiru;
- opcjonalnie: liście mięty, trochę lodów śmietankowych, kilka świeżych truskawek do przybrania.




1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Co większe przekrawamy na pół.
2. Do garnka wlewamy cydr i wrzucamy truskawki. Dodajemy cukier, cynamon i imbir. Mieszamy.
3. Gotujemy wszystko na średnim ogniu przez 5 minut.
4. Blendujemy.
5. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
6. Podajemy z liśćmi mięty lub lodami. Możemy przybrać truskawkami.
Smacznego!


Dla ochłody
PS Ten przepis znajdziesz również na stronie KrainaCydru.pl.

1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...