poniedziałek, 10 czerwca 2013

Muffinki jogurtowe (II)

Smaczne babeczki, które - jeśli o mnie chodzi - w ogóle nie smakują jak muffinki, raczej jak miniaturowe serniczki. Nie rosną zbyt duże, są bardzo wilgotne. Prawdopodobnie byłyby pyszne z dodatkiem czekolady, lecz cóż, nigdy nie chce mi się nic do nich dodawać - same w sobie są genialne. Przepis znalazłam na blogu marta-gotuje.pl.




Składniki (na ok. 12 babeczek):
- 1 szklanka mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- pół szklanki cukru (w tym torebka cukru waniliowego);
- 2 jajka;
- 400 g jogurtu naturalnego;
- 100 g roztopionego masła.

1. Sięgamy po dwie duże miski. Do jednej z nich sypiemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy dokładnie. Do drugiej wbijamy jajka i wlewamy masło, mieszamy, dodajemy jogurt i ponownie mieszamy, bardzo dokładnie.
2. Zawartość drugiej miski przelewamy do pierwszej i mieszamy dopóty, dopóki wszystkie składniki się nie połączą.
3. Ciasto gotowe? No to nakładamy je do foremek na muffinki (do pełna lub niemal do pełna).
4. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. Muffinki są gotowe, gdy przechodzą test suchego patyczka. Wtedy dajemy im spokój, póki się nie przestudzą; ciepłe są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają.

1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...