środa, 29 maja 2013

Szybka bananowa przekąska

Czy jako słodka przekąska, czy jako zdrowy deser banany z olejem sezamowym są pyszne! Olej sezamowy ma mnóstwo zalet, o czym pisze choćby ciocia Wiki. A banany - wiadomo, są i smaczne, i zdrowe. I dostępne cały rok.




Składniki:
- banany;
- olej sezamowy (np. ten w saszetkach Biolevity);
- miód (zamiast prawdziwego może być miód z mniszka lekarskiego albo po prostu brązowy cukier z sokiem z cytryny).

1. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Możemy je włożyć na trochę do lodówki.
2. Plasterki bananów nakładamy do pucharków albo rozkładamy na talerzu. Każdy z nich skrapiamy olejem sezamowym i miodem. Uważamy z ilościami, bo co za dużo miodu, to za słodko, a co za dużo oleju sezamowego, to zamulająco.
Po czym zajadamy się, na pohybel paskudnej pogodzie!

5 komentarzy:

  1. Dostałaś ten olej do "testowania"? Beznadziejna propozycja, sorry, ale nie widzę sensu polewania bananów olejem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm.. dziwne no ale może i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, spróbujcie! Zobaczycie, że wcale nie dziwne i wcale nie bezsensowne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, w lidlu dziś załapałam się na promocję bananów, więc może wypróbuję, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...