niedziela, 19 maja 2013

Spaghetti z oliwkami i rukolą

Ostatnio chętnie testuję przepisy z Kulinarnego Atlasu Świata i tak oto dziś zajadałam się tym makaronem - znowu banalnie prostym, bardzo szybkim w przygotowaniu, lekkim i aromatycznym. I zielonym. Ale tym razem zamiast szpinaku - rukola. Niestety sklepowa, ale już wysiałam nasiona na grządce i teraz czekam z nadzieją, że będę mieć rukolę swą własną. :)




Składniki (na 3 - 4 porcje):
- 300 g spaghetti;
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny;
- ćwierć szklanki soku z cytryny;
- kilka garści (ćwierć szklanki) czarnych oliwek;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 mała ostra papryczka (albo 2 - zależy, jak bardzo są ostre);
- pęczek rukoli;
- oliwa do smażenia;
- sól i pieprz;
- opcjonalnie: trochę startego sera (najlepiej parmezanu) do posypania.

1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Czosnek i papryczkę siekamy, oliwki kroimy w plasterki.
3. Cytrynę parzymy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
4. Rukolę dokładnie myjemy i zostawiamy do wyschnięcia.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przez kilka minut podsmażamy na niej czosnek i oliwki. Potem dorzucamy papryczkę, sok z cytryny i skórkę, i smażymy wszystko jeszcze przez minutę.
6. Skręcamy ogień pod patelnią, dorzucamy rukolę i makaron, i mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem - i podajemy.
7. Już na talerzu możemy posypać danie serem.


1 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ! Uwielbiam makaron z rukolą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...