poniedziałek, 20 maja 2013

Muffinki z czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, żółtym serem i bazylią

Lubicie wytrawne muffinki? Ja uwielbiam! Można toto zjeść na śniadanie czy przekąsić w środku dnia; nie wymagają dużo pracy, a smakują tym, na co ostatnio najczęściej mam ochotę - pomidorami, oliwkami i bazylią.
Przygotowując te babeczki, korzystałam z przepisu z blogu bistro mama (BTW, znacie historię o tym, skąd się wzięło słowo "bistro"? ;)).




Składniki (na 12 muffinek):
- 1,75 szklanki mąki;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0,75 szklanki mleka;
- 0,33 szklanki oliwy albo oleju;
- 1 jajko;
- kilka suszonych pomidorów (tak 5 - 8);
- z 10 czarnych oliwek;
- mniej więcej 0,33 szklanki żółtego sera, startego albo pokrojonego w niedużą kostkę;
- opcjonalnie: dodatkowy ser do posypania muffinek z wierzchu;
- garść świeżej bazylii;
- sól i pieprz.

1. Pomidory i oliwki kroimy. Bazylię możemy posiekać albo podrzeć na kawałki. Ser ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę.
2. Do jednej miski wrzucamy suche składniki (z pominięciem dodatków, czyli bazylii, oliwek, pomidorów i sera), do drugiej wlewamy i wbijamy mokre, dokładnie mieszamy i to, i tamto, po czym mokre lejemy do suchego, dorzucamy dodatki, trochę soli i pieprzu (w zależności od tego, jak lubimy) i jeszcze raz wszystko mieszamy, ale tylko do momentu połączenia się składników.
3. Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek na muffinki (tak do 3/4 wysokości). Możemy dodatkowo posypać serem wierzch każdej z muffinek.
4. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Muffinki są gotowe, gdy wsunięty w nie patyczek pozostaje suchy.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...