piątek, 31 maja 2013

Muffinki prawie jak snickerdoodles

Samych snickerdoodles nigdy nie jadłam; znalazłam w necie fajny przepis, ale nie łudźmy się, upieczenie jakichkolwiek ciasteczek to proces bardziej skomplikowany niż zrobienie muffinek. Więc zamiast snicerdoodles zrobiłam muffinki z cukrowo-cynamonową posypką. Pyszne!




Składniki (na ok. 18 babeczek):
- 300 g mąki;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 100 - 120 g cukru (u mnie brązowy);
- szczypta soli;
- 2 jajka;
- 100 ml jogurtu;
- 100 ml mleka;
- 125 g masła;
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
- 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka startego cynamonu (do posypania muffinek).




1. Suche składniki (z wyjątkiem cynamonu) sypiemy do jednej miski, mieszamy dokładnie.
2. Do drugiej miski wbijamy jajka, lejemy mleko, dodajemy jogurt i roztopione uprzednio masło. Mieszamy dokładnie.
3. Zawartość jednej miski przelewamy / przesypujemy do drugiej i znowu mieszamy, tym razem mniej dokładnie - ot, żeby wszystko się ładnie połączyło.
4. Nakładamy ciasto do foremek na muffinki. Na talerzyku mieszamy cynamon z cukrem i taką mieszaniną obficie posypujemy każdą przyszłą muffinkę.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka (tj. ok. 20 minut).
Uwaga, muffinki znikają w błyskawicznym tempie! ;)

1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...