piątek, 17 maja 2013

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i bazylią

Pyszny, lekki, wiosenny obiad. I kolorowy!
Takie proste, aromatyczne dania lubię najbardziej.




Składniki (na 2 porcje):
- 150 g makaronu;
- 2 duże garście świeżego szpinaku;
- kilka suszonych pomidorów;
- 1 mała garść świeżej bazylii;
- oliwa, masło lub olej do smażenia (u mnie akurat Kujawski z bazylią);
- opcjonalnie: trochę startego sera do posypania;
- sól.

1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
2. Szpinak i bazylię dokładnie myjemy. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki (zieleninę też możemy posiekać).
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy szpinak. Gdy więdnie, dorzucamy pomidory i bazylię.
4. Na patelnię dorzucamy ugotowany makaron. Mieszamy wszystko dokładnie.
I to już wszystko! Podajemy, posypane serem - albo nie. :)


1 komentarzy:

  1. Ja również te klasyczne lubię najbardziej, pycha !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...