wtorek, 28 maja 2013

Makaron z suszonymi pomidorami

I znowu obiad banalnie prosty i niesłychanie szybki. Są już w sklepach ładne, pachnące pomidorami pomidory w przyzwoitych cenach - chyba się za nimi stęskniłam, bo chętnie się nimi zajadam. Ale gdy takich pomidorów brak, to i pomidory z puszki dają radę.
Przepis wywęszyłam tutaj.




Składniki (na ok. 3 porcje):
- 250 g makaronu;
- 1 - 2 ząbki czosnku;
- 1 cebulka;
- kilka suszonych pomidorów;
- 1 puszka pomidorów lub ok. 3 świeże pomidory;
- szczypta cukru;
- trochę świeżej bazylii lub pietruszki;
- sól i pieprz;
- opcjonalnie: ser do posypania.

1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy. Pomidory, jeśli świeże, kroimy w małe kawałki (możemy je wcześniej sparzyć i obrać). Suszone pomidory kroimy w miarę drobno.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy czosnek i cebulę.
4. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dorzucamy suszone pomidory.
5. Chwilę później dodajemy pomidory (te świeże lub z puszki). Smażymy, póki się nie rozpadną. W międzyczasie wszystko przyprawiamy.
6. Gdy mamy już sos, zabieramy patelnię z ognia i dorzucamy ugotowany, odcedzony makaron. Mieszamy,
Podajemy makaron przystrojony bazylią bądź pietruszką i, jeśli mamy na to ochotę, posypany startym serem.


0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...