czwartek, 23 maja 2013

Błyskawiczny chlebek z płatkami owsianymi

Już nie pamiętam, kiedy ostatnio kupowałam w sklepie pieczywo, bo od pewnego czasu nie-mąż regularnie piecze chleb. Na zakwasie. Pyszności! Po takim domowym chlebie praktycznie żaden kupny już nie smakuje. Ale pojawia się problem, kiedy nagle poprzedni chleb się kończy, a ciasto na nowy nie zostało nastawione... Iść po świeży chleb do sklepu? Eee. Obejść się bez pieczywa? Da się, ale nie zawsze ma się na to ochotę. Więc co? Więc chlebek błyskawiczny!
Znalazłam ten przepis na blogu Kawa z pianką i pomyślałam, że wypróbuję. A co! Ja też chcę upiec swój chleb!

Taki chlebek robi się bardzo, bardzo szybko i bardzo, bardzo łatwo. Naprawdę. Nie smakuje wprawdzie "jak prawdziwy chleb" (moim zdaniem), ale i tak jest o niebo lepszy niż większość tego, co jest w sklepach. Pachnie delikatnie oliwą i jest bardzo łagodny w smaku, dlatego warto rozważyć dorzucenie jakiegoś konkretnego dodatku, może granulowanego czosnku, może suszonych pomidorów, może jakiegoś ziółka? A bez dodatków pasuje świetnie do aromatycznych past. Powinien też pasować do słodkości, na przykład dżemu lub miodu.




Składniki (na 1 małą keksówkę):
- 100 g płatków owsianych;
- 250 g mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1,5 łyżeczki soli;
- 2 łyżeczki cukru;
- 2 jajka;
- 2 łyżki oliwy;
- 170 ml mleka;
- opcjonalnie: dodatki, np. garść siekanych suszonych pomidorów, trochę granulowanego czosnku, 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki pestek dyni itp.




1. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki (poza dodatkami), mieszamy dokładnie.
2. Dodajemy jajka, oliwę i mleko. Mieszamy wszystko dokładnie, żeby dobrze się połączyło. Mieszając, możemy dorzucić dodatek.
3. Przekładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Czekamy, aż chlebek przestygnie i... zajadamy! ;)

1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...