sobota, 16 marca 2013

Ryż po koreańsku (z kiełkami sojowymi)

Rewelacyjne danie, bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym egzotyczne i ostrrre, mniam.
Gdybym przyznawała wypróbowywanym przepisom jakieś gwiazdki, ten dostałby ich komplet. Znalazłam go na Podróżach kulinarnych.




Składniki (na ok. 3 porcje):
- 1 szklanka krótkoziarnistego ryżu;
- ok. 2 szklanek kiełków soi (najlepiej wyhodować samemu);
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebulka;
- 3 małe pieczarki;
- 3,5 łyżki sosu sojowego (jasny ładniej wygląda);
- dużo ostrej papryki, najlepiej 1,5 łyżeczki zielonego chilli i 1 łyżka czerwonego chilli i jeszcze 1,5 łyżeczki koreańskiej chilli lub ostrej papryki w proszku;
- 1 łyżka oleju sezamowego;
- 2 łyżki nasion sezamu;
- pół łyżeczki startego imbiru;
- pół łyżeczki cukru;
- sól.




1. Ryż namaczamy w zimnej wodzie przez 30 minut. Płuczemy.
2. Zagotowujemy 750 ml wody, delikatnie solimy i wrzucamy kiełki. Gotujemy 3 minuty.
3. Wyjmujemy kiełki, przekładamy do jakiegoś naczynia i dodajemy sos sojowy (1 łyżeczkę) i olej sezamowy. Mieszamy i odstawiamy.
4. Do wody po gotowaniu kiełków wrzucamy ryż, gotujemy 5 minut. Dorzucamy kiełki z dodatkami, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 12 minut.
5. W międzyczasie robimy sos: miażdżymy czosnek, siekamy cebulkę i pieczarki, i mieszamy to wszystko razem z chili (i ewentualnie mieloną papryką), imbirem, cukrem, sosem sojowym (3 łyżki) i sezamem.
Podajemy ryż polany sosem.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...