piątek, 15 marca 2013

Najprostsza sałatka pod słońcem

Sałata, pomidory, feta, oliwa - banał, ale smaczny. W sam raz na lunch czy jako dodatek do grilla (taaa, zima, śnieg, a mnie grill się marzy). Albo po prostu jako lekka przekąska. Dużą zaletą takiej sałatki jest jej... mobilność. ;) Mówiąc po ludzku, bardzo łatwo wykonać ją poza domem - możemy zawczasu przygotować wszystkie składniki albo bez trudu kupić je w dowolnym sklepie, a na miejscu jedynie pokroić, dodać oliwę i wymieszać. Oliwa mogłaby stanowić jedyny problem - po kie licho taszczyć z sobą całą buteteleczkę? Ale jeśli chcielibyśmy transportować gotową już sałatkę, z oliwą włącznie, potrzebowalibyśmy naprawdę szczelnego pojemnika. No, to już wiecie, czemu ludzie wymyślili oliwy (i oleje) w saszetkach.




Składniki:
- sałata - może być główka lodowej, może być pekińska, roszponka, może być miks różnych sałat, jak u mnie;
- pomidory - najfajniejsze byłyby koktajlowe, a u mnie są pomidory... z puszki;
- ser typu feta;
- bazylia - najfajniejsza byłaby świeża, ale suszona też zrobi swoje;
- pieprz, jeśli lubimy;
- jakaś smaczna oliwa (ta saszetkowa to Biolevity).

1. Sałatę pucujemy, dokładnie oszuszamy i kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.
2. Pomidory myjemy (koktajlowe), myjemy i kroimy w ósemki (zwykłe), dokładnie osączamy z zalewy (z puszki).
3. Ser kroimy w kostkę.
4. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, sypiemy trochę bazylii, trochę pieprzu, trochę oliwy - i mieszamy, dokładnie acz ostrożnie.
I cieszymy się smakiem.

2 komentarzy:

  1. Piękna i apetyczna.
    Uwielbiam takie chrupiące sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta i pyszna sałatka, ja zamiast fety dodaję ser bałkański(z lidla)jest mniej słony, oliwa w saszetkach to ciekawe rozwiązanie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...