piątek, 1 lutego 2013

Zapiekana kasza gryczana

Zimowe danie doskonałe. Pyszne i zdrowe.
Przepis znalazłam na blogu Kuchnia obłędnie zdrowa.




Składniki (na ok. 2 porcje):
- ok. 150 g kaszy gryczanej (u mnie - i w oryginale też - palona);
- 2 puszki krojonych pomidorów;
- ok. 10 czarnych oliwek;
- 1 por;
- ok. 130 g sera typu feta;
- kilka łyżek jogurtu naturalnego;
- trochę bulionu;
- zioła prowansalskie;
- sól i pieprz;
- tłuszcz do smażenia.

1. Pomidory z puszki starannie odcedzamy, oliwki przekrawamy na pół, a por kroimy w cienkie krążki.
2. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
3. Pora dusimy w niewielkiej ilości bulionu przez ok. 10 minut (aż będzie miękki).
4. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem, mieszamy wszystko na jednolitą masę.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwy zapiekanki: na dół kasza, potem pory, znowu kasza, teraz ser, jeszcze raz kasza, znowu ser, potem pomidory, a na koniec - oliwki.
6. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego! :)

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...