środa, 20 lutego 2013

Risotto z gruszką i serem pleśniowym

Uwielbiam gruszki, bardzo lubię ser pleśniowy - nie mogłam więc nie wypróbować tego przepisu. A i Wam go polecam. :) Teraz, zimą, takie danie to przyjemny "powiew lata".




Składniki:
- 500 g ryżu do risotto;
- 1 cebula;
- 2 gruszki (niezbyt dojrzałe);
- 1 kieliszek białego wina;
- 200 g sera pleśniowego (dobrego!)
- dużo (1,5 l) gorącego wywaru / bulionu;
- 3 łyżki oliwy;
- 2 łyżeczki masła;
- pieprz (najlepiej świeżo mielony).




1.  Jedną gruszkę myjemy, NIE OBIERAMY, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na połowie masła.
2. Drugą gruszkę obieramy i cienko kroimy. Podobnie robimy z cebulą. Podsmażamy je na reszcie masła z oliwą.
3. Dodajemy ryż, smażymy dalej przez kilka minut. Wlewamy wino i, ciągle mieszając, czekamy, aż płyn odparuje.
4. Dodajemy wywar / bulion, porcjami. Nie przerywamy mieszania.
5. Jeśli ryż jest już miękki, dodajemy pierwszą gruszkę i drobno pokrojony ser. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy, oczywiście.
I to już wszystko. :)


Po prostu Risotto

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...