wtorek, 19 lutego 2013

Płatki jęczmienne z bakaliami i makiem

Próbuję urozmaicić swoje śniadania i oto efekt - rzecz pyszna (i syta!), smakowo kojarząca się z Gwiazdką. Ale kto powiedział, że bakalie i mak to tylko w grudniu...

Korzystałam z przepisu z bloga Miszelka.


Ładnie wygląda, prawda? :)


Składniki (na 1 porcję):
- 4 łyżki płatków jęczmiennych;
- 2 łyżki maku;
- 1 łyżka migdałów w płatkach;
- 1 łyżka rodzynek;
- 1 łyżka suszonej żurawiny;
- 1 łyżeczka miodu.

1. Płatki i migdały prażymy, aż się zarumienią i zapachną.
2. Zalewamy je wrzątkiem (wody ma być dokładnie tyle, żeby płatki i migdały były zalane). Dorzucamy mak i suszone owoce.
3. Gotujemy, póki płatki nie zmiękną (tj. ok. 10 minut).
4. Podajemy dosłodzone miodem.


4 komentarzy:

  1. Pyszności! Uwielbiam kasze podawane na słodko. Mak, miód, żurawina.... Trochę zimowo, a na pewno pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowita zdrowa kasza - najpyszniejsza na słodko ;d mniam !

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie i jakoś tak świątecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądem przypomina mi kutię w bardziej jaśniejszej wersji.. pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...