niedziela, 10 lutego 2013

Muffinki z fetą

Muffinki na słodko lubię, ale muffinki na wytrawnie wprost uwielbiam.
Te z fetą będą jutro na śniadanie. :)




Składniki (na 12 babeczek):
- 250 g mąki;
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 250 ml mleka;
- 90 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem, bazylią i pomidorami;
- 1 jajko;
- do 100 g sera typu feta (prawdopodobnie wystarczy znacznie mniej, ale to zależy już od Was);
- szczypta soli i kilka szczypt pieprzu.




1. Suche składniki sypiemy do jednej miski, mokre lejemy do drugiej (fetę na razie zostawiamy w spokoju). Mieszamy dokładnie wszystko w obu miskach.
2. Zawartość "mokrej" miski lejemy do "suchej" miski. Mieszamy, już mniej dokładnie (składniki mają się połączyć, ale grudki są mile widziane).
3. Nakładamy ciasto do foremek, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Do ciasta w każdej z foremek wciskamy małą kostkę bądź kilka okruchów fety. Możemy też nimi posypać górę.
4. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka i zarumienienia) w 200 stopniach.
Smacznego! :)




Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

1 komentarzy:

  1. Dziękuję za zgłoszenie. :) Muffiny wyglądają pysznie.
    Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...