sobota, 9 lutego 2013

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem robię na tysiąc pięćset różnych sposobów; taki jak ten - wtedy, kiedy przydządzam obiad tylko dla siebie. Cały szpinak jest mój, mój, mój!




Składniki (na 1 porcję):
- ulubiony makaron w takiej ilości, żeby się najeść :);
- niecałe 150 g świeżego szpinaku;
- 50 g - 150 g ulubionego sera pleśniowego;
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- coś do smażenia, a najlepiej olej Kujawski z czosnkiem;
- sól i pieprz do smaku.

1. Makaron gotujemy al dente, czyli:
a) do garnka lejemy wodę;
b) solimy ją i dodajemy odrobinę Kujawskiego;
c) doprowadzamy wodę do wrzenia;
d) wrzucamy makaron do wrzącej wody i natychmiast zmniejszamy ogień na mały;
e) kiedy makaron jest już miękki (ale nie rozgotowany!) wylewamy gorącą wodę i zalewamy go ponownie zimną wodą;
f) zimną wodę odlewamy, makaron jest gotowy!
2. Na patelni albo w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy nań dokładnie umyty szpinak.
3. Kiedy liście szpinaku zaczynają ciemnieć i skręcać się, dodajemy ser (pokruszony albo ładnie pokrojony w drobną kostkę).
4. Pozwalamy serowi trochę się roztopić, wtedy dodajemy jogurt. Mieszamy.
5. Możemy ser roztapiać do końca albo tylko trochę; kiedy uznamy, że już jest OK, wrzucamy ugotowany makaron.
Mieszamy wszystko i podajemy!





Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

1 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...