sobota, 2 lutego 2013

Makaron z sosem szpinakowo-pieczarkowym

Danie z gatunku: takie proste, a takie smaczne!
Przepis za Filozofią smaku.




Składniki (na 2 porcje):
- ok. 200 g makaronu, na przykład spaghetti;
- ok. 100 - 150 g szpinaku (u mnie świeży, w oryginale - mrożony);
- ok. 200 g pieczarek;
- trochę śmietany (w oryginale 180 ml);
- ok. 150 g żółtego sera;
- 1 cebula;
- sól i pieprz do smaku;
- tłuszcz do smażenia.

1. Makaron gotujemy al dente.
2. Cebulę siekamy, szpinak dokładnie myjemy, pieczarki też myjemy i kroimy tak jak lubimy. Ser ścieramy na tarce.
3. Podgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę.
4. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy pieczarki i smażymy wszystko dalej, póki grzyby nie zmiękną i nie zmienią koloru.
5. Dodajemy szpinak, mieszamy (mrożony szpinak musimy wcześniej rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody). Jeśli jest świeży, czekamy, aż będzie zwijać się i ciemnieć.
6. Dodajemy śmietanę, ser i przyprawy. Ja nie przepadam za połączeniem śmietana + grzyby, więc dałam jej nieco mniej niż przewidywał oryginalny przepis, tyle, żeby mógł powstać sos.
7. Trzymamy wszystko na ogniu, póki ser się nie rozpuści.
Podajemy albo nakładając sos na makaron, albo wcześniej wymieszałszy makaron z sosem.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...