poniedziałek, 25 lutego 2013

Makaron z awokado

Brzmi apetycznie? A jest tak banalnie proste! I smaczne też. I zdrowe chyba też. :)
Inspirowałam się tym przepisem (nie da się ukryć, że opatrzono go zdjęciem nieco mijającym się z rzeczywistością).




Składniki (na ok. 2 porcje):
- ok. 0,5 kg makaronu;
- 1 lub 2 awokado (u mnie 1, w oryginale 2);
- kilka suszonych pomidorów;
- 2 ząbki czosnku;
- sok z połowy cytryny;
- trochę suszonej bazylii (jeszcze lepsza byłaby świeża);
- oliwa z oliwek;
- sól i pieprz.

1. Makaron gotujemy al dente.
2. Co do pozostałych składników, to obieramy wszystko, co trzeba obrać, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy i wlewamy (sok z cytryny) do pojemnika, po czym miksujemy na mniej więcej gładko. Dodajemy nieco oliwy, żeby poprawić konsystencję sosu i ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Łączymy sos z makaronem i już możemy podawać!


Sezon na awokadoOrganizator: Aniko

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...