poniedziałek, 14 stycznia 2013

Risotto alla Milanese

Bardzo przyjemny zimowy obiad, prosty, ale sycący i aromatyczny, a to za sprawą szafranu. Tak, bez szafranu tego dania nie przyrządzicie. Ale jeśli gdzieś w zakamarkach szafki macie odrobinę najdroższej przyprawy świata, potrzebujecie już niewiele więcej - trochę masła, trochę sera, cebulę i ryż, najlepiej ten do risotto. Przepis ponownie za Kulinarnym atlasem świata.


 

Składniki (na ok. 4 porcje):
-  400 g ryżu arborio;
- 100 g sera, najlepszy byłby parmezan;
- 1 cebula;
- 4 łyżki masła;
- szczypta szafranu;
- sól i pieprz (najlepiej biały);
- ok. 1,25 l bulionu.

1. Cebulę siekamy, ser ścieramy na tarce (na tych większych oczkach).
2. Rozpuszczamy 1 łyżkę masła i szklimy na niej cebulę.
3. Dodajemy drugą łyżkę masła, a gdy się roztopi, wsypujemy ryż. Mieszamy dokładnie i smażymy (na średnim ogniu) przez ok. 2 minuty, póki ryż nie stanie się szklisty.
4. Wtedy lejemy pierwszą porcję bulionu (ok. 1 łyżkę wazową). Czekamy, aż ryż wchłodnie cały płyn, od czasu do czasu mieszając.
5. Rozcieramy szafran w odrobinie bulionu i dodajemy do ryżu. Wlewamy kolejną łyżkę wazową bulionu.
6. Gotujemy, póki ryż nie stanie się miękki (tj. ok. 25 minut), od czasu do czasu dolewając kolejne porcje bulionu.
7. Gdy ryż jest gotowy - miękki, ale nie rozgotowany - zdejmujemy go z ognia, dodajemy pozostałe 2 łyżki masła, starty ser i pieprz (i ewentualnie sól). Mieszamy.
I podajemy!

1 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ascetyczne risotto :) Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...