wtorek, 22 stycznia 2013

Pęczak z pomidorami

Jeszcze jeden przepis z Kuchni wegetariańskiej Marka Łebkowskiego. Bardzo, bardzo smaczny. Jeśli zdarzało Wam się mieć kłopot z tym, co dobrego zrobić z pęczaka, to... można go wrzucić do piekarnika. Z pomidorami. I kilkoma innymi dobrymi rzeczami... ;)




Składniki:
- 200 g pęczaku;
- 400 g pomidorów;
- 200 g pieczarek;
- 40 g czarnych oliwek (bez pestek);
- trochę (ok. 2 łyżki) posiekanej natki pietruszki;
- 120 ml kwaśnej śmietany;
- 100 g startego żółtego sera;
- 1 łyżka masła;
- sól i pieprz.




1. Pęczak zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Potem płukamy i osączamy.
2. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło i wrzucamy nań osączony pęczak. Smażymy przez 5 minut, potem zalewamy wrzątkiem (ok. 600 ml), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, aż pęczak stanie się miękki. Wtedy go odcedzamy.
3. Pomidory kroimy na grube plastry (możemy je wcześniej obrać), a pieczarki - na cienkie plasterki. Oliwki siekamy.
4. Pęczak mieszamy z połową sera i pomidorów. Dodajemy oliwki, pietruszkę, pieczarki i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (uprzednio wysmarowanego masłem). Na wierzch kładziemy pozostałe pomidory i posypujemy serem.
6. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...