czwartek, 10 stycznia 2013

Muffinki piernikowe

Przy prawdziwym pierniku takie muffinki to mały pikuś, ale jeśli ma się ochotę na coś piernikowego, to nie ma nic prostszego i szybszego niż one. A na dodatek tak wzorowo wyrastają!
Przepis za Dusiową kuchnią.




Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 2 szklanki mąki;
- pół szklanki cukru;
- 2 łyżki miodu (płynnego);
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka mleka;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1 jajko;
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika;
- 1 łyżeczka kakao.

1. Suche składniki sypiemy do jednej miski, mokre lejemy do drugiej. Mieszamy dokładnie i te, i tamte.
2. Mokre lejemy do suchego i mieszamy, niezbyt dokładnie, byle składniki się połączyły.
3. Papilotki lub foremki wypełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości.
4. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...