środa, 9 stycznia 2013

Korma warzywna

Bardzo kolorowe, aromatyczne danie, z długą listą składników (mrrrau), z których żaden nie jest szczególnie trudny do zdobycia w Polsce. Na pohybel zimie!
Przepis znalazłam w Kulinarnym atlasie świata - starym dodatku do GW.




Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej);
- 1 - 2 duże marchewki;
- 2 - 3 ziemniaki;
- pół szklanki zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub konserwowego);
- 1 - 2 duże pomidory (lub 1 puszka);
- 1 cebula;
- pół szklanki wiórków kokosowych;
- kilka papryczek chili lub chili mielone (tyle, żeby danie było ostre, ale zjadliwe);
- 1 cm korzenia imbiru lub łyżeczka imbiru mielonego;
- pół łyżeczki mielonej kolendry;
- 2 łyżeczki ziarenek anyżu;
- kawałek cynamonu;
- 6 goździków;
- 2 kapsułki kardamonu;
- pęczek świeżej kolendry (można pominąć);
- sól.

1. Ziemniaki obieramy i kroimy. Fasolkę i marchewkę też kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (tyle, żeby wszystko było przykryte). Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
2. Pomidory, jeśli świeże, kroimy (możemy też obrać ze skórki), a jeśli z puszki, odcedzamy. Cebulę siekamy.
3. Robimy pastę: do pojemnika wrzucamy cebulę, wiórki kokosowe, chili, imbir, mieloną kolendrę i większą część pęczka świeżej kolendry, po czym wszystko traktujemy blenderem.
4. Robimy masalę: anyż, cynamon, goździki i kardamon wrzucamy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu, aż zaczną pachnieć.
5. Warzywa już ugotowane? To dorzucamy doń groszek i pomidory. Solimy do smaku. I dusimy jeszcze przez 2 minutki.
6. Po tym czasie wyłączamy ogień, odlewamy z garnka nadmiar wody i dodajemy pastę. Mieszamy. Dokładnie!
7. Dodajemy masalę. Mieszamy. Dokładnie!
8. Jeśli mamy to dorzucamy jeszcze resztkę pęczka świeżej kolendry. I podajemy.

Gdybym jakoś oceniała przepisy, które w tym blogu notuję, korma dostałaby notę maksymalną. Bo jest pyszna, naprawdę.

2 komentarzy:

  1. chilli, cynamon, kardamon... uwielbiam takie rozgrzewające smaki ! Wypróbuję na pewno !
    I zapraszam na mojego raczkującego bloga http://littlepinthekitchen.wordpress.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przejrzę Twój blog. A do kardamonu mam szczególną słabość :))))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...