poniedziałek, 21 stycznia 2013

Grzyby zapiekane z ziemniakami

Śmietana i grzyby to jedno z najbardziej niesmacznych zestawień, jakie znam. Ale w tej akurat potrawie jest dla mnie zjadliwe, ba, smaczne nawet. Więc cóż, notujemy przepis (który, tak na marginesie, mam z książki Marka Łebkowskiego Kuchnia wegetariańska).




Składniki (na ok. 4 porcje):
- 500 g świeżych grzybów (u mnie pieczarki, ale ponoć mogą być też prawdziwki lub maślaki);
- 300 g ziemniaków;
- 2 świeże pomidory (można zastąpić jedną lub dwiema puszkami);
- 1 cebula;
- olej i masło do smażenia;
- 100 ml śmietany;
- liść laurowy;
- trochę tartej bułki;
- sól i pieprz.




1. Grzyby przysposabiamy do konsumpcji (znaczy się myjemy, obieramy ze skórki, jeśli jest taka potrzeba itp.) i kroimy w plasterki. Ziemniaki też obieramy i kroimy w plasterki, cebulę siekamy, a pomidory kroimy w niewielkie kawałki (możemy je wcześniej sparzyć i obrać).
2. Na dnie garnka rozgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby. Po pięciu minutach dorzucamy pomidory i przyprawy (sól, pieprz i 1 liść laurowy). Lejemy śmietanę. Dusimy pod przykryciem przez jakieś 10 minut.
3. Ziemniaki smażymy na oleju na jasnozłoto. Cebulę podsmażamy na maśle.
4. Ziemniaki i cebulę mieszamy z grzybami i przekładamy do żaroodpornego naczynia (wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą). Zapiekamy 15 minut w 230 stopniach Celsjusza.

2 komentarzy:

  1. A ja uwielbiam grzyby i śmietanę! Mniam! :) Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No cóż, polecę banałem - każdy ma inne upodobania ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...