sobota, 26 stycznia 2013

Café de olla

Czyli kawa z garnka. Tak ją ponoć robią w Meksyku.
Dobra jest. Żal lać w nią mleko. A jak od niej pachnie dom!
Przepis z Kulinarnego atlasu świata GW.


Wybaczcie mi ten niereprezentacyjny garnek :)


Składniki:
- kilka szklanek wody (tyle ile kaw chcecie przygotować plus jeden);
- kilka łyżeczek kawy (kawa najlepiej średnio zmielona, a tych łyżeczek dwa razy więcej niż szklanek wody);
- cynamon w laskach (przepis proponuje 2 laski na 6 szklanek wody);
- opcjonalnie: cukier trzcinowy do posłodzenia.
Ilości potraktujcie tylko jako sugestię - może lubicie kawę mocniejszą lub słabszą, może wolicie mniej lub więcej cynamonu...

1. Do garnka wkładamy cynamon, lejemy wodę i gotujemy.
2. Gdy woda się zagotuje sypiemy do niej kawę, zmniejszamy ogień i trzymamy na nim jeszcze przez 2 minuty.
3. Odstawiamy na bok i zostawiamy w spokoju na dłuższą chwilę (garnek koniecznie musi być przykryty).
4. Ostrożnie (żeby nie wpadły fusy ani cynamon) przelewamy kawę do szklanek, ewentualnie słodzimy do smaku.


Kawa... i co dalej?

1 komentarzy:

  1. W taki sposób kawy jeszcze nie robiłam ..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...