wtorek, 18 grudnia 2012

Mung dal

Fasolka mung kojarzy Wam się wyłącznie z ziarnami na kiełki? No to czas to zmienić. Ten sposób na fasolkę (za Puszką) jest prosty i naprawdę smaczny.




Składniki:
- 1 szklanka fasoli mung;
- 2 - 3 marchewki;
- 1 cebula;
- 2 - 3 pomidory (albo puszka);
- trochę oleju lub oliwy do smażenia;
- odrobina soku z cytryny;
- 1 łyżeczka imbiru;
- 1/2 łyżeczki kuminu;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- odrobina sosu sojowego;
- sól i pieprz.

1. Fasolkę namaczamy przez noc, odcedzamy. Bierzemy garnek, lejemy wodę (mniej więcej 4 szklanki), zagotowujemy, wrzucamy fasolkę, gotujemy na ogniu jakieś 10 minut.
2. W międzyczasie kroimy marchewkę w niedużą kostkę. Dodajemy ją do fasolki i gotujemy je dalej, już na mniejszym ogniu, ok. 20 minut (aż wszystko zmięknie).
3. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju / oliwie. Dodajemy imbir, kumin i kurkumę.
5. Pomidory kroimy w drobną kostkę.
6. Gdy fasolka i marchewka są już miękkie, odcedzamy nadmiar wody, a w zamian dodajemy cebulę z przyprawami i pomidory. Trzymamy wszystko jeszcze kilka minut na ogniu.
7. Do zdjętej już z garnka potrawy dodajemy trochę sosu sojowego i soku z cytryny, a także sól i pieprz. Ile - to zależy od nas.
Podajemy z ryżem, no, w ostateczności z chlebem.

3 komentarzy:

  1. Szybko, prosto a do tego zdrowo. Piszę się na takie danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale, że nie! Ja kojarzę ją (jedynie) z przepysznymi kotlecikami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki? Pierwsze słyszę. Chyba muszę się nimi zainteresować. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...